Driftsmeldinger:

Rute 6 utsatt til i morgen

/

Søk
Close this search box.

Innføring av full kildesortering for alle fritidsabonnenter

Målene og kravene til kildesortering øker. Det blir derfor en endring i renovasjonsordningen for fritidsabonnentene til Fosen Renovasjon. Fram til nå har det vært ca 150 hyttepunkt med restavfallsbeholdere rundt om på Fosen. Nå vil mange av disse bli hentet inn, og det blir satt opp større hytte-/returpunkter med full kildesortering i sentrale områder.

Ved de oppgraderte hyttepunktene vil det i tillegg til restavfall, være mulig å levere utsortert matavfall, papir og plastemballasje. Matavfall skal leveres i matavfallsposer fra Fosen Renovasjon. Tilsvarende skal plastemballasje leveres i plastemballasjesekker fra Fosen Renovasjon. Matavfallsposer og plastemballasjeposer får du kostnadsfritt i kassen på dagligvarebutikkene. Det vil også være mulig å levere glass- og metallemballasje og klær til Fretex ved de fleste nye hyttepunktene.

Da det tidligere ikke har vært kildesortering ved hyttepunktene, vurderer vi derfor fortløpende hvor ofte vi bør tømme de ulike typene avfall. Opplever du at ditt hyttepunkt er fullt? Kontakt oss på post@fosen.renovasjon.no

Containerne på de nye hyttepunktene blir låst for å unngå misbruk. De fleste hytteeierne har fått tilsendt nøkkel til dette, men dersom du ikke har mottatt nøkkel, ta kontakt på post@fosen.renovasjon.no

Dersom du vil ha egen beholder nær hytta eller flere hytteeiere vil gå sammen om fellesbeholdere, kan dere bestille dette hos Fosen Renovasjon. Se betingelser og løsninger lengre ned på siden.    

Abonnement og priser

I følge vedtatte forskrifter i de ulike kommunene er alle fritidseiendommer pålagt renovasjon.

Gebyr for 2024 (alle tall er årsgebyr inkludert mva.)
Felles hyttecontainer – 1680,00 kr*
Renovasjon 80 liter – 2856,00 kr
Renovasjon 140 liter – 3360,00 kr
Renovasjon 240 liter – 4200,00 kr

Fratrekk nabosamarbeid – 504 kr**

Kommunal andel inkl. mva. Indre Fosen kr 94,00, Ørland kr 125,00 og Åfjord kr 63,00. De ulike eierkommunene tar et påslag (kommunal andel) for å dekke sine kostnader med renovasjonstjenesten. Årsaken til at denne kan være ulik, skyldes at noe skal dekke kostnader knyttet til tidligere deponier etc.

*Enkelte hyttecontainere er låst for å unngå misbruk. Det er da sendt ut nøkkel til de som har denne som nærmeste container. Fastlandet i tidligere Ørland kommune har ikke denne tjenesten da alle har fått utdelt egne renovasjonsdunker. Det vil i løpet av 2025 bli satt opp et nytt felles hyttepunkt på Brekstad, slik at alle får tilbud om fellescontainere.

**Dersom flere fritidsabonnenter samarbeider om samme dunk/container gis en reduksjon for nabosamarbeid. Det er totalt volum av restavfallsbeholderen pr abonnement som avgjør størrelsen på renovasjonsgebyret. Eks dersom 8 fritidseiendommer deler på en restavfallsdunk på 660 liter, blir det et 80 liters renovasjonsabonnement pr fritidseiendom. Antall papir- og matavfallsbeholdere tilpasses etter behov uten ekstra kostnad. 

Avfallsordning for fritidsboliger med egne beholdere

Avfall skal sorteres slik at mest mulig kan gjenbrukes eller gjenvinnes. 

Matavfall er blant annet matrester, skrell, tørkepapir, kaffefilter m.m. 

Matavfallet kastes i matavfallsposer som du får utdelt i mange dagligvarebutikker. Se oversikten over hvilke butikker det gjelder HER.
Dette er egne poser fra Fosen Renovasjon, viktig at det kun er disse som brukes i matavfallsdunken.

Alle får utdelt dunk med størrelse 140 l. Det er ikke mulig å velge minste dunktype for matavfall.

Matavfallet blir kjørt til et biogassanlegg hvor det omdannes til biogass (drivstoff) og gjødsel.

Aviser, ukeblad, bøker, tidsskrift, bølgepapp, drikkekartong, pizzaesker m.m. legges løst i papirdunken (plastposer skal ikke være med i dunken)

Det kan velges mellom 5 dunkstørrelser; 80 l, 140 l, 240 l, 360 l, 660 l.

Papiret og plastemballasjen blir kjørt til et sorteringsanlegg hvor plastposene blir tatt ut. Papir, papp og kartong skilles og sendes til ulike anlegg for produksjon av nye materialer.

Plastemballasje, som plastkanner, plastposer, plastflasker, plastbeger, plastfolie, o.l, legges i de gjennomsiktige plastikksekkene som du har fått utlevert. Plastsekken knytes igjen før den settes fram på tømmedagen for papir og papp. Avfallet må ikke være tilgriset. Et tips er å legge knuten under lokket på papirdunken slik at sekken ikke blåser bort. Ikke knyt den fast i dunken da dette er veldig tidkrevende for renovatørene.

Vi har avtale med mange butikker om utdeling av plastemballasjesekker, se HER hvilken butikk som er nærmest deg.

Plastposene blir sortert fra papiret og plasten sendes til gjenvinning til nye plastprodukter.

Her legges avfall som ikke kan kildesorteres. Resterende avfall skal kildesorteres og leveres til returpunkter og gjenvinningstasjonene.

Restavfallet skal legges i en vanlig plastpose/handlenett som knytes godt før det legges i restavfallsdunken. 

Det kan velges mellom 5 dunkstørrelser for restavfall; 80 l, 140 l, 240 l, 360 l, 660 l, det er størrelsen på denne dunken som bestemmer årsgebyret.

Restavfallet kjøres til Statkrafts forbrenningsanlegg i Trondheim. Varmen benyttes i fjernvarmeanlegg til oppvarming av boliger og næringsbygg i Trondheim.

Husk å gjøre dunkene klar for henting før kl 06.00 på hentedag

Glass- og metallemballasje og Tekstiler kan leveres på Returpunkt som er plassert på sentral steder i kommunen. Annet avfall kan leveres på Gjenvinningsstasjonene. 

Avfallsbeholdere - plassering og tilkomst

Beholderne plasseres mest mulig tilgjengelig for renovatøren og må stå på et plant og fast underlag på bakkeplan. Plasseringen skal være like funksjonell hele året, sommer som vinter. Detaljerte regler finnes i lokal renovasjonsforskrift. Under finner du de viktigste reglene og tipsene:  

  • Nærmest mulig renovasjonsbilens kjørevei
  • Lett tilgjengelig for renovatør
  • På et stabilt, plant og fast underlag
  • Maksimalt 10 meter fra veikant
  • Må ikke plasseres slik at de må bæres opp og ned trapper
  • Sett gjerne beholderne med håndtakene ut
  • Det må være brøytet og om nødvendig strødd fram til dunkene
  • Stigningsforhold på vei må ikke overstige 1:7
  • Det må være tilstrekkelig snuplass for renovasjonsbilen
  • Veien og snuplassen må tåle akseltrykk på 8 tonn
  • Veien må ha en bredde på minimum 3 meter og ha fri høyde på minimum 4 meter
  • Vei og snuplass må være brøytet og om nødvendig strødd, samt merket med brøytestikker
  • Plasser dunkene ved renovasjonsbilens kjørevei på tømmedag (abonner på sms-varsling kvelden før tømming)
  • Plasser dunkene permanent ved renovasjonsbilens kjørevei
    • Plasser dunkene så nært veien som mulig (Pr i dag er maksimal avstand 10 meter, men i framtiden kan denne reduseres til 3 meter)
    • Det anbefales å feste beholderne slik at de ikke velter. Dette kan gjøres med enkle løsninger eller med mer avansert med avfallsskur. Det er viktig å ta høyde for at det i framtiden kan komme en fjerde avfallsbeholder.

      Så mye plass krever beholderne:
      Dunkstørrelser LxBxH (cm)
      80 L – 53 x 49 x 95
      140 L – 56 x 50 x 110
      240 L – 73 x 59 x 110
      360 L – 82 x 78 x 110

    • Om det ikke er på din eiendom, ta kontakt med grunneier for å høre om det er ok. 

Fritak

Renovasjonsgebyret følger eiendommen og hva eiendommen er registrert som i eiendomsregisteret. I henhold til renovasjonsforskriften skal det være renovasjonsabonnement på alle boenheter som er gir rom for hvile og matstell. Følgende tilfeller gir mulighet for søknad om fritak:

Det kan gis fritak for renovasjon- og slamgebyr fra fritidseiendommer dersom tilstanden på eiendommen gjør at den ikke lenger er egnet til formålet. Fritaksgrunn er at eiendommen står til nedfalls, og ikke er egnet til matstell og overnatting. For å få fritak må det sendes skriftlig søknad med dokumentasjon i form av bilder, og dokumentasjon om at evt. vanntilførsel er koblet fra (plombert).

Fritaket kan gis tidligst fra måneden søknaden er mottatt (ikke tilbakevirkende kraft).

Eier er pliktig til å varsle dersom eiendommen tas i bruk.

Søk fritak for fritidseiendommer

Eiendom det søkes fritak for