Batterijakten 2016


Hvert år bruker vi hele 1750 tonn med batterier i Norge.

Av disse kastes 1300 tonn rett i søpla eller – enda verre – i naturen! Den vanligste batteritypen er det vi kaller husholdningsbatterier eller alkaliske batterier. De er engangsbatterier som brukes i leker og småelektronikk, og det er disse batteriene som skal samles inn under Batterijakten. De inneholder ikke skadelige miljøgifter, men det er likevel viktig at disse batteriene gjenvinnes, fordi vi kan bruke de forskjellige delene til nye ting.

Vanlige husholdningsbatterier er som regel sinkbatterier, og består av en stålkapsling rundt en masse av noe som heter sink-manganoksid. Metallet sink hentes ut fra gruver. Det betyr at det en dag vil være tomt for sink i gruvene, derfor er det viktig at vi tar vare på de ressursene vi har. Vi kan nemlig gjenbruke dem mange ganger! Metallet sink kan for eksempel brukes som rustbeskyttelse på biler, batterimassen kan foredles til jernsilikat som kan brukes i sement til å bygge nye hus. Stålkapselen rundt batteriet kan brukes til å bygge store båter.

Batterijakten er en konkurransen som gir alle fjerdeklassinger sjansen til å lære seg mer om gjenvinning, kretsløpstenkning og hvordan vi kan bli bedre til å ta vare på jordens ressurser. Med Batterijakten kan dere gjøre en enkel og viktig innsats for miljøet mens dere har det gøy sammen. Ved å følge batteriets reise fra innsamling til gjenvinning, får dere et bedre bilde av kretsløpstenkning.

Alle batterier som samles inn her på Fosen, kan leveres gratis på våre gjenbruksstasjoner.

For å mer informasjon se batterijaktens hjemmside: www.batterijakten.no