Julia Sannan fra Hasselvika vant i Returkartonglotteriet.


Julia Sannan ble nylig trukket ut som vinner i Returkartonglotteriet, og kan nå feire en premie på 10 000 kroner.

Den unge vinneren har litt vansker med å forstå hvor mange penger 10 000 kroner er, men hun vet i alle fall hva hun skal gjøre med dem.

– Jeg skal spare pengene til jeg blir stor, sier hun.

Egentlig har hun lyst til å kjøpe seg en hund, men akkurat det er mamma Aase Sannan litt lunken til foreløpig.

Julia Sannan fikk den store sjekken overlevert på Fosen Renovasjons kontor i Rissa. Selve overrekkelsen stod Magnar Mælan for.

– Hvert år trekker vi ut fire kartongkubber på Fosen. Denne gangen ble Julia den heldige vinneren som får 10 000 kroner fra Returkartonglotteriet, sa Mælan.

Får hjelp av mamma

Julia får litt hjelp av mamma i arbeidet med å skylle og brette drikkekartonger.

– Jeg bytter på å skrive navnet på ungene, men det er Julia som har vinnerlykke, sier hun.

Siden 1997 har alle som skyller, bretter og stapper drikkekartonger samtidig deltatt i Returkartonglotteriet, som administreres av Grønt Punkt Norge. Hvert år trekkes det ut hele 124 vinnere som deler en pott på 1,6 millioner kroner. Denne gangen var det Julia Sannan fra Hasselvika som vant 10 000 kroner.

I Norge forbruker vi om lag 714 millioner drikkekartonger hvert år, viser tall fra Grønt Punkt Norge. Det betyr at hver nordmann må kvitte seg med cirka 140

kartonger årlig. Omkring 70 prosent av befolkningen oppgir at de benytter seg av returordningene for gjenvinning av drikkekartonger. Og noen av disse følger eksempelet til Julia Sannan og gjør kartongene om til lodd i Returkartonglotteriet, som i 2015 er i gang for 19. året.

 

Ekstra verdifullt materiale

Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk sorterer og leverer inn kartonger.

 

Grønt Punkt Norge sikrer og administrerer finansieringen av returordninger for drikkekartonger i Norge, og administrerende direktør Jaana Røine forteller at gjenvinning også er med på å senke avgiften som er lagt på emballasjen – noe som i praksis betyr at prisen blir lavere for forbrukeren. Men det aller viktigste er naturligvis å gjenvinne for miljøets skyld.