Slutt for glødepærene


Lyspærer skal ikke i restavfallet
Lørdag 1. september ble alle glødepærer forbudt i hele Europa. Lysrør og sparepærer inneholder kvikksølv og skal derfor ikke kastes i søpla, men leveres inn som elektrisk eller farlig avfall.

Etter 1. september i år er det ikke lenger tillatt å produsere og importere glødepærer. Butikkene kan fortsatt selge de svakeste glødepærene inntil lageret er tømt, deretter må forbrukerne velge andre pærer. Alternativer til glødepærene er halogenpærer, sparepærer og LED-pærer. Miljøhensyn er bakgrunnen for utfasingen. Glødepærene som nå forsvinner bruker 80 prosent av energien på varme og bare 20 prosent til lys. De beste nye pærene omdanner 80 prosent av strømmen til lys og varer lenge. LED-pærer varer opp mot ti ganger lenger enn en glødepære.

Lysrør og sparepærer inneholder kvikksølv og skal derfor ikke kastes i søpla, men leveres inn som elektrisk og elektronisk eller farlig avfall. Alle som selger lyspærer og andre lyskilder er pålagt å ta i mot denne type produkter når de ender som avfall. I tillegg kan det leveres på gjenbruksstasjonen.