Vinnere av returkartonglotteriet


Gjorde penger på søpla RISSA:
Det kan lønne seg å brette drikkekartonger.
Det har Gunvor Høvik og Håvard Fissum Solli erfart.
Hvert år deler Returkartonglotteriet ut pengepremier på
til sammen 1,6 millioner kroner til dem som leverer inn drikkekartongkubber påskrevet navn og telefonnummer.

Gunvor Høvik fra Stadsbygd og Håvard Fissum Solli fra Rissa fikk denne uka hver sin sjekk på 10.000 kroner fra Returkartonglotteriet. Premiene ble delt ut på kontoret hos Fosen Renovasjon i Rissa. Skal sette pengene i banken.

Håvard Fissum Solli (11) visste ingenting om den store premien da han sammen med faren sin ble spurt om oppsøke Fosen Renovasjon. Derfor hadde han heller ikke rukket å tenke på hva han skal bruke de 10.000 kronene til. Jeg skal sette dem i banken og spare dem, men jeg sparer ikke til noe spesielt, sier den unge drikkekartongbretteren.

Det var etter et skolebesøk på Fosen Renovasjons søppelplass i Rissa at han begynte å skylle og brette melkekartonger. Jeg begynte med en gang etter at jeg var på søppelplassen, og nå hjelper de andre i familien til også, forteller Håvard Fissum Solli. Han lover daglig leder Ola Sørås i Fosen Renovasjon at han skal fortelle til alle vennene på skolen at han har vunnet 10.000 kroner i Kartonglotteriet. Det tror Sørås vil føre til at enda flere vil begynne å skylle og brette drikkekartonger før de hiver dem i søpla.

Heller ikke den andre vinneren, Gunvor Høvik, har bestemt seg for hva hun skal bruke premien til. Jeg har vært flittig til å brette kartonger og skrive navn på, så jeg synes det er svært artig å vinne. Hva jeg skal bruke pengene til vet jeg ikke, men jeg har nylig hatt bilen min på verksted, så da så …, smiler hun.

To millioner hver dag Magnar Mælan er Fosen Renovasjons «lotterisjef». Vi får beskjed fra Grønt Punkt Norge AS når vi skal lete etter drikkekartongkubber. Forrige gang vi lette fant vi ikke noen, så derfor fikk trekke to vinnere denne gangen, sier Mælan. Grønt Punkt Norge AS administrerer innsamling og gjenvinning av blant annet drikkekartonger.

I Norge forbruker vi over to millioner drikkekartonger daglig, og totalt er forbruket på vel 750 millioner drikkekartonger årlig. Det tilsvarer over 20.000 tonn. Folk i Tromsø er flinkest til å resirkulere tomme drikkekartonger. Der blir 80 prosent av kartongene returnert.

Forbrukerne på Nedre Romerike er de slappeste til å returnere drikkekartongene sine med en prosentandel på bare 47. I Fosen Renovasjons område tror jeg vi ligger sånn midt på treet, sier Magnar Mælan.

Alle innsamlede drikkekartonger blir sendt til Sverige hvor de går inn i produksjonen av teknisk papir eller ny emballasjekartong som pizza- og cornflakesesker.